Cara Buat Ikan Perkasam

Siang dan bersihkan ikan. Pilih ikan yang anda gemar jika tiada stok ikan lampam.


Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pekasam

½ cawan garam halus.

. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman. Makan pula dengan ikan kering atau ikan pekasam goreng. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam.

2 ikat pucuk ubi Garam. Ikan tersebut mesti siang dan cuci bersih-bersih terlebih dahulu kerana isi perut ikan tersebut mengandungi kuman mikrob suka sangat dan membiak di situ sekaligus menjadikan ikan tersebut cepat rosak. Senang tetapi sedap.

Ikut step di bawah. Selama proses fermentasi bekasam. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Katanya menu ini pasti disukai ramai. Jom cuba buat ikan pekasam homemade. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.

Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai. Sebaik-baik ikan masih dalam keadaan segar.

Peralatan yang sedia ada di rumah boleh digunakan. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Bahan-bahan perapannya sikit je.

Setelah itu gaul ikan dengan garam asam keping gula merah dan beras. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy. Garam 2 sendok makan.

Tambahan pula ikan adalah bersifat alkali. Menurut hasil penelitian bahwa Bekasam diduga mempunyai aktivitas antihipertensi karena terbentuknya peptida bioaktif hasil degradasi protein ikan. Anggaran 1kg ikan 100g garam.

Ikan kemudikair tawar 12 kg. Jom bahan yang diperlukan dan cara buat Ikan Pekasam Goreng Pecah Telur. Salam satu Hobi OutdoorSegmen JOM REDAH kali inimemaparkan cara2 membuat ikan pekasam dan ikan masinIkan hasil saya menjala sebelum iniResepi dan cara.

Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. 1 biji bawang merah 4 ulas bawang putih Segenggam ikan bilis.

Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM. Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut.

Toples dengan tutup yang kencang. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Bekasam adalah makanan yang berupa lauk makan berasal dari fermentasi ikan.

Cara Membuat Ikan Perkasam. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. As you know today I show you how to fermented fish with.

Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. CARA MASAK BERGEDIL PUCUK UBI YANG SEDAP MUDAH.

Resepi Ikan Pekasam Homemade. 2-3 keping asam gelugur. Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu.

Berikut adalah alat dan bahan membuat Bekasam. Ikut step di bawah. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Ikan mestilah dibersihkan dengan sebersih-bersihnya. Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah.

Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap.

Untuk membuat bancuhan salutan telur satukan. Sangai beras dengan api sederhana. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.

Kali ini kami kongsikan satu cara penyediaan yang cukup ringkas. Dimasak dengan apa cara sekalipun tetap memenuhi cita rasa khususnya penggemar tegarnya. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan gelama. Makin segar kualiti ikan makin sedap pekasam nanti.

Betul sebut sahaja Ikan Pekasam pasti ramai kecur liur. 7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng.

Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam.

Jumlahnya agak-agak cukup untuk salut ikan. Beras tidak perlu basuh. Resipinya senang dan sangat sedap.


Cara Buat Ikan Pekasam Resepi Bonda


Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita


Ikan Perkasam


Pekasam Ikan Lampam


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade

Comments

Popular posts from this blog

タトゥー 腕 文字

Avengers Infinity War Full Movie Download 720p Bluray

Kami Sedia Membantu Logo Vector